2017. 4. 24., hétfő | magyar | srpski | English | Deutsch |
Szolgáltatások | Árjegyzék | Lovak   Galéria | Térkép | Linkek
 
    Címoldal | Rólunk | Kapcsolat    

Lovak


Lovak

Bo Bo 13 éves ügetőló, aki nyugdíjas éveit tölti a Furioso Lovas Centrumban. Elsősorban kocsiban dolgozik, de a lovaglás bármely műfajában is (tanítás, tereplovaglás stb.) használható.

Bo

Froshinn Froshinn 12 éves ügető csődör. A ménes legokosabb lova. Valamikor versenyzett, ma már csak idős napjait tölti gyerekek és felnőttek lovagoltatásával. Kiválóan alkalmas lovas tanításra, nagyon jól képzett és türelmes ló.

Froshinn

Bubi Bubi7 éves angol telivér kanca nyereg alatt dolgozik, nyugodt vérmérsékletű, túrázásra és oktatásra is kiválóan alkalmas. Vezérló a ménesben.

Bubi

Lilla Lilla 6 éves angol telivér kanca nyereg alatt dolgozik. Elsősorban túrázásra alkalmas.

Lilla

Barbara Barbara 4 éves angol félvér kanca (apja ügető). Nagyon sokoldalú és türelmes, kiválóan alkalmas kezdők tanítására, valamint túrákon is részt vesz. Szükség esetén kocsiban is dolgozik.

Barbara


Szamarak

Renáta Renáta 6 éves kanca. Fajtájának igazi gyöngyszeme. A gyerekek nagy kedvence, akik akkor és addig nyúzhatják amikor csak akarják.

Renáta


Az angol telivér fajta

EREDETE

Az angol telivér ló kialakulását három tényező az angol állattenyésztési kultúra, a lóversenyzés és a kedvező környezeti feltételek szerencsés együtthatásának köszönhetjük. Az ősi kelta lovak angliai leszármazottja az angol és ír szigeteken őshonos galloway keleti ménekkel való tenyésztése révén alakult ki az a szilárd szervezetű, kitartó gyors lótípus, amely az angol telivér fajta kiinduló állományát jelentette. Különösen a XVI-XVII. század volt a keleti befolyás kora, és ez idő alatt mintegy 160 mén érkezett Keletről Arábiából, Török-országból és Berberisztánból. Ezek közül három a törököktől zsákmányolt és 1687-ben Angliába küldött Berley Turk, az 1706-ban Arábiában vásárolt Darley Arabian és a kalandos körülmények között Angliába került Godolphin Arabian (egyes források szerint Godolphin Barb) alapított olyan vonalat, hogy leszármazottaik a modern telivértenyésztésben is fennmaradtak. A többi ménvonal fokozatosan eltűnt a származási táblákról és ma elmondható, hogy valamennyi angol telivér apai ágon e három mén valamelyikére vezethető vissza.

Magyarországon az angol telivér meghonosítása Széchenyi István és Wesselényi Miklós nevéhez fűződik. Széchenyi 1815. október 19-én megkezdett első angliai útján felhívja a hazai közvélemény figyelmét az angliai lóállományra és a lóversenyzésre. 1816-ban 21 lovat vásároltat, s ezt továbbiak követik. 1822-ben Wesselényi Miklóssal együtt 19 lovat és 2 csikót vásárolnak. Ugyanezen évben kezde-ményezik a hazai versenyek megszervezését, 1824-ben létre is jön a „Pályafuttatási Társulat”. Az első magyarországi méneskönyvet 1832-ben adták ki.

A magyar tenyésztésű telivérek legjobb eredményeiket a XIX. század utolsó negyedében érték el az Epsom Derby nyerő Kisbér és az 54 versenyben veretlen „csodakanca” Kincsem eredménye mindmáig megdönthetetlennek látszik. Az utóbbi időkben Imi (1953) és Imperiál (1960) verseny- és tenyészeredményei voltak kiemelkedőek.

JELLEMZŐI

Atlétikus alkatú, feje száraz, a másodlagos ivarjelleg kevésbé kifejezett. Nyaka hosszú, egyenes, a baltavágás kifejezett, a mar hosszú, izmos, kiemelkedő. Háta középhosszú, az ágyék feszes. Fara hosszú, jól izmolt, gyakőan egyenes. Mellkasa inkább mély, mint dongás. Lapockája jól izmolt, dőlt. Végtagjai szikárak, igen jól inaltak. Csüdje hosszú, esetenként puha. Lábállása elöl gyakran franciás, hátul nyitott csánkok jellemzőek. Mozgása lapos, tért nyerő, különösen vágtában haladós. E jármódban a világ leggyorsabb lova. Színe túlnyomórészt pej, emellett sárga, fekete és szürke is elég nagy gyakorisággal fordul elő.

Méretei:

Marmagassága bottal mérve: 150-170 cm,
szárkörmérete: 18-22 cm.

Méreteit tekintve a fajtán belül igen nagy változatosságot találunk.

HASZNOSÍTÁSA

Elsődleges hasznosítási iránya a lóversenyzés. A fajta szelekciója a gyorsaságra épül. A galopp pályákon az egész világon angol telivér lovak versenyeznek. E mellett a military sportágban és a lovassport egyéb területein is nagy számban találunk telivéreket és telivér leszármazottakat. Mindezek alapján kijelenthető, hogy angol telivér nélkül sportlótenyésztés ma már elképzelhetetlen. A félvértenyésztésben alkalmazandó telivérnél elengedhetetlen a nagy ráma, erős csontozat, az elég magasan illesztett jól ívelt nyak, a nyugodt vérmérséklet, a jó idegrendszer. E célra a fajtán belül külön vonalak alakultak ki, amelyek ezeket a tulajdonságokat megbízhatóan örökítik is.

Gyors fejlõdés, a kétéves telivérek már versenyeznek. Szervezeti szilárdsága, gyorsasága, kitartása, nagy vitálkapacitása révén kitűnő regenerátor minden esetben, ahol a teljesítmény növelése a cél. Gyors fejlődése viszonylagos igényességgel párosul, tenyésztése csak jó környezeti feltételek megléte esetén lehet eredményes.

ÁLLOMÁNYA

A világ legelterjedtebb kultúrfajtája. Az angol méneskönyv 18600 kancát regisztrál, a különböző országok nemzeti méneskönyveiben nyilvántartott kancák száma megközelíti az 1 milliót. A hazai állomány 800 kanca, és kb. 400 ló áll rendszeresen galopp tréningben. Az angol törzskönyveket tradicionálisan az angol Wetherby cég vezeti. A nemzetközi törzskönyvezés és a törzskönyvbe kerülés szabályait az International Sud Book Comitee (ISBC) írja elő és ellenőrzi. A Magyar Méneskönyv Vezetőség az Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet lótenyésztési osztályán belül működik, a tenyésztési munkát az Angol Telivér Tenyésztők Magyarországi Egyesülete fogja össze.


Az ügető fajta

Az ügető kifejezett versenyló, a fajta kialakulására és fejlődésére a versenyzés meghatározó befolyással van. Az ügető tenyésztése sajátos, hosszú idő alatt több országban kialakult versenyrendszeren alapszik. Az egyedeket korán használatba veszik, s ezek a tények döntően meghatározzák a felnevelés és előkészítés feladatait. A fejlett országokban az egész ágazat mint lóversenyipar működik, viszonylag komoly szerepet játszva a nemzetgazdaságban.

A világon négy ügető fajta él: az amerikai, a francia, az orlov és az orosz. A hazai tenyészállomány szinte tiszta amerikai, mivel világszerte ez a legelterjedtebb és legeredményesebb. Kialakulásában több fajta vett részt: angol telivér, norfolk ügető, hackney, anglo-arab, arab és berber, morgan és különböző poroszka fajták, de egyes források szerint németalföldi lovak is szerepet játszottak. Amerikában a szelekció alapja csak a teljesítmény, a gyorsaság volt. A XIX. században alkalmazott rokontenyésztéssel erősítették a kívánatos tulajdonságokat. Az amerikai fajtára nagyon jellemző, hogy a kancacsaládokra kiemelt figyelmet fordítanak, azokat folyamatosan fejlesztik, a kiemelkedő családok ezért nagyon terebélyesek és szinte az egész fajtát uralják.

Hazánkban a fajta kialakulásában nagy szerepet játszott a jukker ló, melyre nagy kereslet volt fogatlóként nemcsak hazánkban, hanem külföldön is, mivel rendkívül kitűnően megfelelt erre a célra. Alapanyagául a jukker szolgált, ami fajtaátalakító keresztezésen ment keresztül. A keresztezésben a legnagyobb szerepet az amerikai játszotta. Az utóbbi évtizedekben mindig használtak hazánkban olyan amerikai mént, mely a világ legeredményesebb apaménjének fia volt. Jelenleg a tenyészanyagot amerikainak lehet tekinteni. A tenyésztők felhasználják a mesterséges termékenyítést, mely lehetővé teszi, hogy a kiemelkedő apaménektől nagy létszámú utód szülessen. Sok tenyésztő tudatában van annak, hogy komoly tenyésztői munkát csak megbecsült és folyamatosan fejlesztett családokkal lehet elérni, a teljesítmény genetikai részének ez a legszilárdabb alapja.

Az ügető küllemi jellemzője az enyhén durva fej, kifejező szemek, középhosszú jól izmolt magasan-középmagasan illesztett nyak. Hosszú jól izmolt, alacsony marja, feszes erős háta, hosszú és széles ágyéka, erős, jól izmolt, esetenként csapott fara van. A mély, jól fejlett mellkas, hosszú meredek lapocka, hosszú felkar és alkar jellegzetes ismérve. Emellett rövid, jól izmolt konc, hosszú, meredek comb jellemzi, a hátulsó végtagok esetenként kardosak. Alkata jól izmolt, izületei kifejezettek. A paták erősek, kicsik. Mozgása nem magas, a far lökőereje jól érvényesül, a hátsó végtagok ügetésben általában nyitottan mozognak. Nyugodt, kiegyensúlyozott, de idegrendszere élénk. Leggyakoribb szín a pej és sötétpej, de előfordul fekete és sárga is, a szürke ritka, általában a jegy kevés.

A versenyeket nagyrészt középtávra (1900-2100 méter) rendezik, de futnak rövidtávra (1600-1800 méter) is.. A versenyzésen kívül szívesen használnak ügetőket más területeken is. Szívós, kitartó fajta, a legtöbb egyed kitűnő idegrendszerrel rendelkezik, nyugodt, könnyen kezelhető, ebből eredően értelmes, ezért széles körben felhasználható, e jó tulajdonságai miatt nagyobb figyelmet érdemelne, mint amelyben eddig részesült.

A fajta további fejlesztésében döntő szerepet játszik a lóversenyzés bevétel-termelő képessége és nagyon fontos szerepe van a tenyésztők nemzetközi kapcsolatrendszerének és képzettségének is. A hazai helyzet ugyanakkor kapcsolódik a nemzetközi folyamatokhoz is. Gyakorlatilag a lóversenyzés a szórakoztatóipar egyik ágazata, a vásárlók – a potenciális látogatók - széles köreivel kell megismertetni és népszerűsíteni, olyan vonzó programokat kell kínálni, melyek versenyképesek lehetnek a piac egyéb kínálataival. Mindenképpen nagyon magas szintű kiegészítő szolgáltatásokat kell nyújtani, esetlegesen más szerencsejátékokat is bevonva (amerikai példák), azzal a céllal, hogy a sport korábbi népszerűsége visszaszerezhető lehessen. Ezeket a tendenciákat lehet tapasztalni világszerte az ügetősportban. Fentiek figyelembevétele elengedhetetlen.

Szálláshely : Villa Ricz



Bo Frohsinn Bubi Lilla Barbara
© Copyright 2017 Furioso
ProRegio © 2017